ΤΕΣΤ ΠΑΠ ,ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

Οι περισσότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους περισσότερα απο ένα επεισόδιο κολπικής λοίμωξης με κολπική υπερέκκριση και κνησμό. Συχνά δεν πρόκειται μόνο για κολπίτιδα αλλά και για αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή του αιδοίου) ή συνοδεύεται από τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης και υγρασίας υπάρχει έξαρση, ενώ είναι συχνές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και να αναζητούμε την κατάλληλη θεραπεία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν ερεθισμό και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο, ερυθρότητα στα τοιχώματα του κόλπου και λευκή παχύρευστη έκκριση από τον κόλπο.Έχουν περίεργο χρώμα και οσμή ενώ μερικές φορές υπάρχει και λίγο αίμα. Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη λεγόμενη φυσιολογική χλωρίδα, στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι παίζουν προστατευτικό ρόλο και εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να εισέλθουν.

Αυτά εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η ισορροπία του pH στον κόλπο από παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη, το stress, τα αρωματικά σαπούνια, τα στενά ρούχα αλλά και τα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά ή όταν έχουμε μείωση της άμυνας του οργανισμού ή των οιστρογόνων.

Τα αίτια της κολπίτιδας μπορεί να είναι :

    Μύκητες (το πιο συχνό αίτιο)
    Βακτηρίδια (Gardnerella Vaginalis)
    Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis)
    Μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα hominis)
    Χλαμύδια
    Ιοί, όπως ο HPV και ο έρπης γεννητικών οργάνων
    Ατροφική κολπίτης (εφηβεία – εμμηνόπαυση)

Οι τρεις συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με την κολπική υπερέκκριση είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η τριχομοναδική κολπίτιδα και η μυκητίαση (καντιτίαση).

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Για την θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας υπάρχουν σκευάσματα για λήψη από το στόμα ή από τον κόλπο. Θα πρέπει να ολοκληρώνεται η αγωγή, ακόμη κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μετά από λίγες δόσεις. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο 80% των γυναικών. Όμως, στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα επανεμφανίζονται τρεις με 12 μήνες μετά τη θεραπεία.

Κανονικά δεν χρειάζεται να γίνεται θεραπεία και του συντρόφου καθώς η βακτηριακή κολπίτιδα δεν θεωρείται νόσημα που μεταδίδεται με το σεξ. Όμως οι ερευνητές αναρωτιούνται αν η χορήγηση αγωγής και στον ερωτικό σύντροφο της γυναίκες παράλληλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Οι αναλύσεις που γίνονται προληπτικά για την ανίχνευση λοιμώξεων του κόλπου, είναι :

Α’ επίπεδο σε μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

    Άμεση μικροσκοπική εξέταση κολπικών υγρών για την εκτίμηση της χλωρίδας και φυσιολογίας του κόλπου
    Καλλιέργεια για αερόβιους και αναερόβιους μικροοργανισμούς
    Καλλιέργεια για μύκητες

Μπορεί να ζητηθεί αντιβιόγραμμα σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας αερόβιων / αναερόβιων μικροοργανισμών και αντιμυκητόγραμμα σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας σε μύκητες

Β’ επίπεδο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες μικροβιακές λοιμώξεις

    -Καλλιέργεια για χλαμύδια
    -Καλλιέργεια για μυκόπλασμα
    -Καλλιέργεια για ουρεόπλασμα
    -Άμεση σε τριχομονάδες

 

Το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει προκαρκινικές και καρκινικές κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας. Τα κύτταρα εξετάζονται στο μικροσκόπιο για ανωμαλίες εν δυνάμει προκαρκινικών αλλαγών που προκαλούνται συνήθως από τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό των ανθρωπίνων θυλωμάτων (HPV)

Η δοκιμή μπορεί επίσης να ανιχνεύσει λοιμώξεις – μυκητιάσεις και άλλες ανωμαλίες του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου.

Συνιστάται να επαναλαμβάνεται το τεστ σε σεξουαλικά ενεργά γυναίκες μία φορά το χρόνο.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανότητα λοίμωξης από HPV, τότε συνιστούμε τον πρόσθετο έλεγχο ανίχνευσης και τυποποίησης του HPV DNA.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας:

VERGILAB

ΒΕΡΓΗ ΜΑΡΙΑ

ΙΑΤΡΟΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Λ. Ειρήνης 21, Πεύκη

Τηλ.: 211 4034616

Κιν.:  694 4372064

Email: vergilab@gmail.com

 

 

Χάρτης