Ο θυρεοειδής αδένας είναι κομβικό όργανο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι ορμόνες που παράγει (Τ3 και Τ4) προσλαμβάνονται από όλα τα κύτταρα του οργανισμού και ρυθμίζουν το μεταβολικό τους ρυθμό. Η υπερλειτουργία του αδένα, η υψηλή δηλαδή παραγωγή Τ3 και Τ4 συσχετίζεται με νευρικότητα, κακό ύπνο, υπέρταση, ταχυκαρδία, υπερβολική εφίδρωση, τρόμο στα χέρια, σύγχυση, ανεξήγητη απώλεια βάρους κ.α.
Η υπολειτουργία του στην αντίθετη περίπτωση, συσχετίζεται με βραδυκαρδία, αίσθηση κόπωσης, υπνηλία, σύγχυση, νευρικότητα, αύξηση βάρους κ.ά.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-Απώλεια ή αύξηση βάρους
Μια ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Αύξηση σωματικού βάρους μπορεί να σημάνει χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από ό, τι χρειάζεται το σώμα, θα χάσετε βάρος απροσδόκητα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο κοινός.
-Πρήξιμο στο λαιμό
Ένα πρήξιμο ή μία διεύρυνση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι με το θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη παρατηρείται τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Μερικές φορές, το πρήξιμο στον λαιμό μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς ή οζίδια, εξογκώματα δηλαδή που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε μια αιτία άσχετη με το θυρεοειδή.
-Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα και μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό να είναι πιο αργός από ό, τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός κάνει την καρδιά να επιταχύνει. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
-Αλλαγές στην ενέργεια ή τη διάθεση
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν αισθητό αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και της διάθεσή μας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, υποτονικοί και καταθλιπτικοί. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.
-Τριχόπτωση
Η τριχόπτωση είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει πως οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλούν τριχόπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν όταν αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς.
-Αίσθηση του κρύου ή του ζεστού
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς διαταράσσουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασία του σώματος. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται το κρύο περισσότερο από το συνηθισμένο. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και μια αποστροφή για τη θέρμανση.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Η θεραπεία του θυρεοειδή, εξαρτάται ανάλογα με τον γιατρό τον οποίο θα επισκεφτείτε. Ο υπερθυροειδισμός, συνυπολογίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, η ανοχή σε αντιθυρεοειδικά σκευάσματα και την σοβαρότητα του προβλήματος. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία σε αυτή την περίπτωση, είναι μια δόση ραδιενεργού ιωδίου, που εκτός από την ξηρότητα στο λαιμό, δεν έχει παρενέργειες. Με αυτή τη μέθοδο, σε μερικές εβδομάδες, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται και συρρικνώνεται ο αδένας. Ο υποθυρεοειδισμός, είναι η πιο απλή θεραπεία, στην οποία χορηγείται μόνο μια καθημερινή δόση συνθετικής θυροξίνης, της λεβοθυροξίνης του νατρίου. Μετά από συνεννόηση με τον γιατρό, δίνεται και η κατάλληλη δόση για κάθε άτομο και έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την ηλικία του. Αν είναι μικρότερη η δόση από την απαιτούμενη, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, ενώ αν είναι μεγαλύτερη, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.
Είναι καλύτερα να πάρετε φάρμακα για τον θυρεοειδή με άδειο στομάχι, διότι ορισμένες τροφές (ιδιαίτερα εκείνες που είναι υψηλές σε φυτικές ίνες) μπορεί να τα απορροφούν. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, ειδικά αν τα παίρνετε την ίδια ώρα της ημέρας. Αυτά είναι, η ασπιρίνη, συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών, καθώς και ορισμένα αντιόξινα.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
Οι εξετάσεις που προτείνονται είναι η μέτρηση των :
Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT3 (ελεύθερη τριϊωδοθυρονίνη), T4 (θυροξίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη): οι παραγόμενες από τον θυρεοειδή ορμόνες και τα βιολογικά δραστικά κλάσματά τους.
TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη): η εγκεφαλική ορμόνη που ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, από τη μέτρηση της οποίας εξάγονται συμπεράσματα για την υπο/υπερ-λειτουργία του.
Αnti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα: τα κύρια αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Οι αναλύσεις μπορούν να προβλέψουν αρχόμενη υπολειτουργία του αδένα και χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της ασθένειας Graves.
Θυρεοσφαιρίνη (TG), καλσιτονίνη (CT), CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο): δείκτες με τους οποίους μπορούν να ανιχνευθούν νεοπλασίες και καρκινώματα στον αδένα. Οι αναλύσεις προτείνονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις νεοπλασματικού νοσήματος.
ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 211 4034616.
On line ενημέρωση - ραντεβού
Συμπληρώστε την φόρμα on line ενημέρωσης-ραντεβού, για μια ενημέρωση απο την ιατρό σχετικά με τις εξετάσεις σας