Καρδιαγγειακός έλεγχος

Image

Η αναλυτική εκτίμηση του κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, ισχαιμικά εγκεφαλικά, πνευμονικές εμβολές) προτείνεται κυρίως σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη, υπέρβαρα, καπνιστές) ή με προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου.

Η εκτίμηση αυτή πραγματοποιείται ως ακόλουθη μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων στο check up δυσλιπιδαιμίας και ειδικά σε καπνιστές.

Γίνονται γι’ αυτό μετρήσεις δεικτών φλεγμονής των αγγείων, αφού πιθανή φλεγμονή τους συσχετίζεται με ενεργή διαδικασία σχηματισμού αθηρωματικών πλακών εντός των αγγείων και συνεχή αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιθανά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων που δεν πρέπει να αγνοείτε:

 • Άγχος: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή φόβο θανάτου. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συχνά μιλούν για μια αίσθηση «επικείμενης καταστροφής».
 • Πόνος στο στήθος: Είναι το πιο κλασικό σύμπτωμα καρδιακού προβλήματος. Αλλά δεν προκαλούν όλες οι καρδιακές προσβολές πόνο στο στήθος. Ο πόνος που σχετίζεται με την καρδιά συνήθως εκδηλώνεται κάτω από το στέρνο, ίσως λίγο προς τα αριστερά του κέντρου. Ο πόνος έχει παρομοιαστεί από πολλούς ως ένα "βαρύ πλάκωμα", ή μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης.
 • Βήχας: Ο επίμονος βήχας ή ο συριγμός μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας -αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αιματηρά φλέγματα.
 • Ζάλη: Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και απώλεια της συνείδησης. Το ίδιο συμβαίνει και με επικίνδυνες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).
 • Κόπωση: Ειδικά στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν τους συμβάντος. Επίσης, η διαρκής κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Ναυτία ή τάση προς έμετο: Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ο ασθενής να αισθανθεί ναυτία στο στομάχι ή τάση προς έμετο. Επίσης, το κοιλιακό πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος: Σε πολλές περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, ο πόνος αρχίζει στο στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή και την κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει πόνος στο στήθος παρά μόνο πόνος σε αυτές τις άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο ένα ή και τα δύο χέρια ή τους ώμους. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να "έρχονται και να φεύγουν".
 • Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Ειδικά όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη, ή δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη μιας καρδιακής προσβολής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή αιφνίδιο θάνατο.
 • Δύσπνοια: Ο ασθενής που ασθμαίνει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας ή μετά από πολύ ήπια σωματική προσπάθεια θα μπορούσε να έχει μια πνευμονική πάθηση, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αλλά η δύσπνοια μπορεί επίσης να υποδεικνύει καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Εφίδρωση: Αν ξαφνικά το άτομο το "λούζει κρύος ιδρώτας" μπορεί να πρόκειται για ακόμα ένα κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.
 • Οίδημα (πρήξιμο): Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα, ή την κοιλιά), καθώς και ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.
 • Αδυναμία: Τις ημέρες που προηγούνται μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού συμβάντος, μερικοί άνθρωποι βιώνουν σοβαρή, ανεξήγητη αδυναμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η μάστιγα των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά και να επιτευχθεί μεγάλη μείωση των μειονεξιών και των θανάτων που προκαλεί.

Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά με την υγιεινή διατροφή, την τακτική σωματική άσκηση, και την αποφυγή έκθεσης σε κάθε μορφής κάπνισμα. 

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

 

Α’ Επίπεδο με την μέτρηση των:

 • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP): ο πλέον διαδεδομένος δείκτης για την ανίχνευση φλεγμονών στον οργανισμό γενικά, αλλά και ειδικότερα στα αγγεία, όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος υψηλής ευαισθησίας. Λόγω του ότι οι τιμές του δείκτη επηρεάζονται και από άλλες φλεγμονές του οργανισμού, όπως και από αυτοάνοσα νοσήματα, η CRP συναξιολογείται με τους υπόλοιπους δείκτες κινδύνου.
      Ομοκυστεΐνη (Hcy): ανεξάρτητος δείκτης κινδύνου του καρδιαγγειακού που συσχετίζεται με βλάβες των επιθηλίων των αγγείων, οι οποίες προκαλούνται από διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και αθηρωματική νόσο. Αυξημένες τιμές μπορεί να μετρηθούν και σε περιπτώσεις έλλειψης της βιταμίνης Β9 (φυλλικού οξέος), παχυσαρκίας, γενικότερης φλεγμονής, αλλά και σε καπνιστές. Σε περίπτωση λοιπόν αυξημένων τιμών ομοκυστεΐνης, συνιστάται η πρόσθετη μέτρηση του φυλλικού οξέος, ώστε να αποκλεισθεί πιθανή έλλειψή του φυλλικού οξέος που προκαλεί αύξηση των τιμών της ομοκυστεΐνης.
      Ινωδογόνο (Fibr): παράγοντας πήξης του αίματος, ο οποίος αυξάνεται σε φλεγμονές των αγγείων. Οι τιμές του συσχετίζονται με την πιθανότητα σχηματισμού μεγάλων θρόμβων και αξιολογείται περαιτέρω για πιθανή προφυλακτική αγωγή.

Β’ Επίπεδο με ανάλυση σε:

 • Γονιδιακή θρομβοφιλία CVD20: είναι ο πλήρης έλεγχος στην ανάλυση κληρονομικών παραγόντων που προκαλούν κίνδυνο θρομβώσεων και συνιστάται κυρίως σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό εμφραγμάτων εγκεφαλικών και πνευμονικών εμβολών.

Γ’ Επίπεδο με μέτρηση σε:

 • Φωσφολιπάση Α2 ή αλλιώς plac-test: συσχετίζεται με τις λιποπρωτεΐνες (Lp-PLA2) και είναι η πλέον σύγχρονη εξέταση εκτίμησης αποφρακτικών επεισοδίων. Αποτελεί τον πιο ειδικό δείκτη αγγειακών φλεγμονών, ο οποίος δεν επηρεάζεται από φλεγμονές άλλου τύπου και συσχετίζεται με την ύπαρξη ευαίσθητων αθηρωματικών πλακών, επικίνδυνων για αποκόλληση και δημιουργία αποφρακτικών επεισοδίων. Το PLAC Test είναι η μοναδική εγκεκριμένη από το FDA εξέταση αίματος που εντοπίζει τον κρυφό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Η πρόωρη ανίχνευση και η πιο επιθετική θεραπεία μπορεί να επιτρέψει την αποφυγή αυτών των καρδιαγγειακών συμβάντων. Αυξημένη τιμή στο PLAC Test ίσως υποδεικνύει την ανάγκη για πιο επιθετική θεραπεία, όπως θεραπεία για μείωση των επιπέδων της LDL-C. Μια αυξημένη τιμή στο PLAC Test μπορεί να αφυπνίσει τους ασθενείς σας και να τους βοηθήσει στη συμμόρφωση τους σε θεραπεία και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.


  -Πρόσθετος έλεγχος θρομβοφιλίας συνιστάται σε άτομα με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό με θρομβώσεις ή σε άτομα που έχουν ήδη εξεταστεί και βρεθεί με παθολογικές τιμές σε εξετάσεις καρδιαγγειακού κινδύνου.
  -Αυξημένες τιμές ομοκυστεΐνης μπορεί να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, το οποίο συνιστάται να μετράται ταυτόχρονα με την ομοκυστεΐνη.
  -Σε άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνιστάται πρόσθετος έλεγχος με υπερηχογραφικό triplex καρδιάς και καρωτίδων.

 

On line ενημέρωση - ραντεβού

Συμπληρώστε την φόρμα on line ενημέρωσης-ραντεβού, για μια ενημέρωση απο την ιατρό σχετικά με τις εξετάσεις σας

Επικοινωνία

Λ. Ειρήνης 21, Πεύκη

Τηλ.: 211 4034616

Κιν.:  694 4372064

Emailvergilab@gmail.com

Image
Ενημερωθείτε για τα οικονομικά πακέτα εξετάσεων!