Προγεννητικός έλεγχος

Image

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά το σύνολο των εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνονται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της σύλληψης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων που έχει ως στόχο τη γέννηση υγιών μωρών και τη διασφάλιση της υγείας των γυναικών που κυοφορούν.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις βασικές εργαστηριακές   εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου και την σημασία τους :

  1. Γενική αίματοςσίδηρος, φερριτίνη : μπορεί να αποκαλύψει πιθανή αναιμία της γυναίκας ή κάποια άλλη πάθηση που θα ήταν σωστό να αντιμετωπισθεί πριν τη σύλληψη.
  2. Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως : γίνεται έλεγχος για στίγμα μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη μητέρα τότε ο έλεγχος και του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.
  3. Ομάδα αίματος και Rhesus : Αν η μητέρα έχει Rhesus αρνητικό και ο πατέρας θετικό ίσως υπάρξει ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται τακτικός έλεγχος με έμμεση Coombs και χορηγείται στη μητέρα ειδική αγωγή ( ανοσοσφαιρίνη Rh) κατά την διάρκεια της κύησης.
  4. Σάκχαρο : Προληπτικά όλες οι έγκυες θα πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους μόλις επιβεβαιωθεί εγκυμοσύνη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου συνδυάζονται με ιδιαίτερα μεγαλόσωμα έμβρυα και εμφάνιση υπέρτασης στην μητέρα. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ακολουθεί η δοκιμασία γλυκόζης ( καμπύλη σακχάρου ), που γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης.
  5. TSH ( Θυρεοτρόπος ορμόνη ) : ελέγχει ενδεικτικά την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη διαταραχή του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης , αφορά περίπου το 3% των εγκύων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών και δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας.
  6. Αντισώματα Ερυθράς IgG & IgM : διαπιστώνουμε εάν υπάρχει ανοσία έναντι του ιού της ερυθράς .Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων ο επανέλεγχος κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητος.
  7. Αντισώματα Τοξοπλάσματος IgG & IgM : Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο το οποίο μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα μολυσμένης γάτας.
  8. Αντισώματα CMV ( Κυτταρομεγαλοιού ) IgG & IgM : διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παλαιά λοίμωξη και ανασοποίηση στη μητέρα.
  9. Έλεγχος για Ηπατίτιδα Β, C και HIV : H άμεση διάγνωση αυτών των ιών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο έμβρυο και να προστατέψει έγκαιρα και αποτελεσματικά τη μητέρα.
  10. Μοριακός έλεγχος Κυστικής ίνωσης : Είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα των λευκών πληθυσμών. Στην Ελλάδα οι φορείς της κυστικής ίνωσης υπολογίζονται σε ποσοστό περίπου 4 – 5%. Όταν και οι δύο γονείς είναι διαπιστωμένοι φορείς μεταλλάξεων για την συγκεκριμένη νόσο, υπάρχει 25% πιθανότητα να γεννηθεί πάσχον παιδί.

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη χαρά ενός ζευγαριού που σύντομα θα γίνουν γονείς , είναι η απόκτηση υγιούς παιδιού.

Επειδή λοιπόν η πρόληψη είναι η καλύτερη …θεραπεία , όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν τον προγεννητικό τους έλεγχο οι μελλοντικοί γονείς τόσο καλύτερα θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία και την σωστή ανάπτυξη του μωρού τους!

 

 

 ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ.

 ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 211-4034616

 

On line ενημέρωση - ραντεβού

Συμπληρώστε την φόρμα on line ενημέρωσης-ραντεβού, για μια ενημέρωση απο την ιατρό σχετικά με τις εξετάσεις σας

Επικοινωνία

Λ. Ειρήνης 21, Πεύκη

Τηλ.: 211 4034616

Κιν.:  694 4372064

Emailvergilab@gmail.com

Image
Ενημερωθείτε για τα οικονομικά πακέτα εξετάσεων!