Διαταραχές τριχόπτωσης-τριχοφυϊας

Image

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πρόβλημα που την προκαλεί. Μπορεί να έρθει ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το δέρμα της κεφαλής ή και ολόκληρο το σώμα. Η απώλεια μέχρι 100 τριχών ημερησίως είναι φυσιολογική, όταν όμως η τριχόπτωση πάρει μεγαλύτερη έκταση, μπορεί να είναι παθολογική και είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα αντιμετωπίσει τα αίτιά της και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

 Είτε είναι παροδική είτε μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί έναν εφιάλτη για όλους - άνδρες και γυναίκες - καθώς προσθέτει χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και καταρρακώνει την αυτοπεποίθηση μας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι θεραπείας, ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα, που αποκαθιστούν στο 100% την αρχική εμφάνιση των μαλλιών. Επιπλέον, μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση ή να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωσή της με τη βοήθεια 10 απλών, καθημερινών συμβουλών.

Το καλοκαίρι το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία UVA/UVB, στο χλώριο της πισίνας, στο αλάτι της θάλασσας, στην άμμο και τη σκόνη, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Η έντονη τριχοφυΐα και γενικά η τριχοφυΐα σε άτριχες περιοχές του σώματος εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά τα 18 έτη. Η υπερβολική τριχοφυία σε σώμα και πρόσωπο ταλαιπωρούν τις γυναίκες με το κερί, τις μηχανές αποτρίχωσης και τα ξυραφάκια να αναλαμβάνουν δράση.
Τα είδη της τριχοφυΐας

-Υπερτρίχωση: Εμφανίζεται και στα 2 φύλα και είναι η τριχοφυΐα σε ολόκληρο το σώμα, ακόμη και σε σημεία που κανονικά δεν αναπτύσσονται τρίχες.

-Δασυτριχισμός: Αυτό το είδος τριχοφυΐας εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες και αναπτύσσεται έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, πόδια, χέρια και στην περιοχή του στήθους και κοιλιάς. Δασυτριχισμό εμφανίζουν συνήθως οι γυναίκες πάνω από 60 ετών γιατί δεν έχουν οιστρογόνα  και είναι συχνότερος σε γυναίκες αραβικής, μεσογειακής και ισπανικής καταγωγής.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

-Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πρόβλημα που την προκαλεί. Μπορεί να έρθει ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το δέρμα της κεφαλής ή και ολόκληρο το σώμα. Η απώλεια μέχρι 100 τριχών ημερησίως είναι φυσιολογική, όταν όμως η τριχόπτωση πάρει μεγαλύτερη έκταση, μπορεί να είναι παθολογική και είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα αντιμετωπίσει τα αίτιά της και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

 Είτε είναι παροδική είτε μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί έναν εφιάλτη για όλους - άνδρες και γυναίκες - καθώς προσθέτει χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και καταρρακώνει την αυτοπεποίθηση μας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι θεραπείας, ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα, που αποκαθιστούν στο 100% την αρχική εμφάνιση των μαλλιών. Επιπλέον, μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση ή να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωσή της με τη βοήθεια 10 απλών, καθημερινών συμβουλών.

Το καλοκαίρι το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία UVA/UVB, στο χλώριο της πισίνας, στο αλάτι της θάλασσας, στην άμμο και τη σκόνη, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Το φθινόπωρο παρατηρείται να πέφτουν τα μαλλιά σαν τα φύλλα  των δένδρων.

Γενικά η τριχόπτωση αποκαλύπτεται από το ίδιο το άτομο όταν την παρατηρεί μετά από ένα κούρεμα, από τρίχες που βρίσκουμε σε διάφορα σημεία (βούρτσα, νεροχύτη, μαξιλάρι), από τη διαφορά της πυκνότητας που παρατηρείται σε σύγκριση με παλιές φωτογραφίες, μέσω παρατήρησης από το κοντινό μας περιβάλλον.

Αν έχετε τριχόπτωση θα χάνετε πολλά μαλλιά κάθε μέρα που όμως δεν θα αντικαθίστανται. Παρακολουθείστε στενά την εξέλιξη του φαινομένου αυτού μέσα σε ένα διάστημα χρόνου, και αν επιμένει συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας.

-Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας αφορά δύο νοσολογικές καταστάσεις που ορίζονται ως υπερτρίχωση και δασυτριχισμός.

Ο ορός υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα, σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή. Αφορά και τα δύο φύλα (άνδρες και γυναίκες) και οφείλεται σε:

    -Yπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), που όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά για το αντίστοιχο φύλο επίπεδα.
    -Yψηλά επίπεδα έκκρισης των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα, που παρατηρούνται σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις (των επινεφριδίων, των ωοθηκών, της υπόφυσης κ.α.). Ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα όπως τεστοστερόνη, που εμπλέκονται σε υπερτρίχωση και δασυτριχισμό.
    -Ορισμένα φάρμακα όπως αντισυλληπτικά, ορμόνες, αναβολικά, κορτιζόνη κ.α.
    -Tο αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία είναι δυνατό να είναι η αιτία εμφάνισης υπερτρίχωσης.
    -H εμμηνόπαυση μπορεί να είναι η αιτία αυξημένης τριχοφυΐας στις γυναίκες, γιατί παύουν να βρίσκονται κάτω από την επήρεια οιστρογόνων. Εδώ θα πρέπει βέβαια να αναφερθούμε και στην ιδιοπαθή υπερτρίχωση, που παρατηρείται σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες, όπως επίσης και σε ορισμένες οικογένειες, όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυΐα, που αφορά αποκλειστικά και μόνο ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό και όχι παθολογία. Εμφανίζεται κυρίως στους λευκούς, λιγότερο στους μαύρους και ακόμα λιγότερο στους Ασιάτες.

Ο όρος δασυτριχισμός, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται και αφορά μονό στις γυναίκες. Χαρακτηρίζει την κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχουμε αυξημένη παρουσία τελικών τριχών (αυξημένη τριχοφυΐα) σε περιοχές του προσώπου και του σώματος των γυναικών, που κανονικά είναι άτριχες και φυσιολογικά η εμφάνιση τριχοφυΐας σ’ αυτές τις περιοχές αφορά μόνο τους άνδρες και την τοπική δράση των ανδρογόνων (περιοχές ανδρογονοεξαρτώμενες).

Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος, οι παρειές, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η πλάτη, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ο δασυτριχισμός οφείλεται:

    -Σε ενδοκρινολογικές διαταραχές
    -Στη λήψη διαφόρων φαρμάκων
    -Ιδιοπαθής δασυτριχισμός

Στις ενδοκρινολογικές διαταραχές έχουμε κυρίως:

-Παθήσεις των επινεφριδίων και υπόφυσης: σύνδρομο Cushing, νόσος Cushing, έκτοπη παραγωγή ACTH, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι επινεφριδίων, υπόφυσης, συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων κλπ.

-Παθήσεις των ωοθηκών όπως: όγκοι ωοθηκών, σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO). Το σύνδρομο αυτό είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης υπερτρίχωσης ή δασυτριχισμού στις γυναίκες και μπορεί να συνδυάζεται με ακμή, αλωπεκία, παχυσαρκία, ολιγομηνόρροια ή και αμηνόρροια, στειρότητα κλπ. 

-Εργαστηριακά μπορεί να ανευρεθούν αυξημένα επίπεδα LH καθώς και του λόγου LH/FSH και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

-Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τριχοφυΐας-δασυτριχισμό είναι κυρίως τα ανδρογόνα, τα αναβολικά στεροειδή, τα κορτικοστεροειδή σε συστηματική κυρίως χορήγηση αλλά και σε τοπική εφαρμογή με ηπιότερες όμως εκδηλώσεις. Επίσης άλλα φάρμακα (κυκλοσπορίνη, στρεπτομυκίνη, πενικιλλαμίνη, διφαινυλυδαντοΐνη κ.α.).
    Ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός όπως και η ιδιοπαθής υπερτρίχωση, αφορά συγκεκριμένες φυλές ή οικογένειες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των φυλών ή οικογενειών χωρίς να υποκρύπτεται κάποια παθολογία.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τα κυριότερα φάρμακα που χορηγούνται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ή και για την πρόληψή της είvαι στους άνδρες η φιναστερίδη, η τρετινoίvη, τα κoρτικoστερoειδή, η μινoξιδίλη, η δουταστερίδη και η β-σιτοστερόλη. Στις γυναίκες, εκτός από τα παραπάνω χορηγούνται και τα oιστρoγόvα, η πρoγεστερόvη και τα παράγωγά της, η oξεική κυπρoτερόvη, η σπιρoνoλακτόvη, η σιμετιδίvη, η διαζoξίδη, η βιπρoστόλη, το αντιανδρογόνο φλουταμίδη και η κυκλoσπoρίvη.

Με το βασικό Check Up, γίνεται μία αρχική συνολική εποπτική εκτίμηση της υγείας μας (κυρίως της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας), ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συστηματικό νόσημα που μπορεί να συμμετέχει στην χαμηλή ποιότητα του τριχωτού της κεφαλής.

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Ελέγχονται, ο σίδηρος (Fe), και τα αποθέματα του σιδήρου με την φερριτίνη (Ferr), γιατί σε καταστάσεις σιδηροπενίας τα μαλλιά λεπταίνουν, σπάνε, πέφτουν.

Οι βιταμίνες: φυλλικό οξύ (Folic acid), Β12 (Vit. B12), Α (Vit. A),C (Vit. C) ελέγχονται να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την υγεία των μαλλιών.

Ο ψευδάργυρος (Zn) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα στην υγιή κατασκευή των μαλλιών.

 LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), Testo (τεστοστερόνη), E2 (οιστραδιόλη) είναι η βασικές ορμόνες του οργανισμού με άμεση επίδραση στην τριχοφυΐα (υπέρ και υπό τριχοφυΐα), σε άντρες και γυναίκες.

Με την μέτρηση των fT4 (ελεύθερη θυροξίνη) και TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), γίνεται η βασική εξέταση του θυρεοειδούς, ώστε να αποκλεισθούν πιθανός υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των μαλλιών.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί Τριχοφυΐα, ο ενδοκρινολόγος θα πρέπει πρωταρχικά να αντιμετωπίσει φαρμακευτικά το αίτιο, δηλαδή τη νόσο και δευτερευόντως ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τριχοφυΐα με αισθητικές μεθόδους.

 

On line ενημέρωση - ραντεβού

Συμπληρώστε την φόρμα on line ενημέρωσης-ραντεβού, για μια ενημέρωση απο την ιατρό σχετικά με τις εξετάσεις σας

Επικοινωνία

Λ. Ειρήνης 21, Πεύκη

Τηλ.: 211 4034616

Κιν.:  694 4372064

Emailvergilab@gmail.com

Image
Ενημερωθείτε για τα οικονομικά πακέτα εξετάσεων!