Η πιο κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η διαταραχή της ωορρηξίας. Άλλα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας μπορεί να είναι οι φραγμένες σάλπιγγες, που προκύπτουν όταν μια γυναίκα έχει ή είχε κάποια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή ενδομητρίωση (μία ενίοτε οδυνηρή κατάσταση που προκαλεί συμφύσεις και κύστεις) ή διακοπές κυήσεων. Επίσης κάποιες συγγενείς ανωμαλίες (εκ’ γενετής παθήσεις) που αφορούν τη δομή της μήτρας (Rokitanski – Kusterhauser) ή ινομυώματα στη μήτρα, συνδέονται με επανειλημμένες αποβολές.

Στις γυναίκες, παράγοντες που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπογονιμότητα συμπεριλαμβάνουν, μια ενεργός σεξουαλική ζωή από πολύ μικρή ηλικία, αυξημένο αριθμό αμβλώσεων καθώς και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Ιδιάζουσας σημασίας είναι η απόφαση αυξανόμενου αριθμού γυναικών να αναβάλουν τη μητρότητα μέχρι τα 40 τους, ίσως και λίγο παραπάνω, για λόγους όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική ανέλιξη και η αδυναμία εύρεσης του «σωστού» συντρόφου.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης και της ωορρηξίας μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κάποιας ασθένειας που συνδέεται με την υπογονιμότητα. Ορισμένα από αυτά είναι:

Ανωμαλίες της περιόδου:

 • Περισσότερο ή λιγότερο αίμα από το συνηθισμένο.
 • Αστάθεια του κύκλου.
 • Διακοπή της περιόδου.
 • Έντονοι πόνοι στην κοιλιά και τη μέση κατά τη διάρκεια της περιόδου.
 • Ανωμαλίες στην ωορρηξία.


Εάν η γυναικεία υπογονιμότητα συνδέεται με ορμονικά προβλήματα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.
 • Αλλαγές στη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.
 • Τριχοφυΐα στο άνω χείλος, το στήθος και τα μάγουλα (υπερτρίχωση)
 • Τριχόπτωση.
 • Αύξηση του σωματικού βάρους.


Άλλα συμπτώματα υπογονιμότητας στις γυναίκες είναι:

 • Αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Έκκριση γαλακτώδους υγρού από τις θηλές.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Δομικά προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.


Πολλά άλλα προβλήματα υγείας μπορούν να οδηγήσουν στη γυναικεία υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το ποιο στάδιο της αναπαραγωγής επηρεάζεται.

Τα συμπτώματα της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, μέχρι να ξεκινήσει το ζευγάρι την προσπάθεια απόκτησης παιδιού. Εξαρτώνται από τον παράγοντα που προκαλεί την υπογονιμότητα και περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην τριχοφυΐα
 • Μεταβολές στη σεξουαλική επιθυμία
 • Χαμηλή πυκνότητα σπέρματος
 • Πόνος ή οίδημα στους όρχεις
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Δυσκολία στην εκσπερμάτιση

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Εάν η αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας είναι γνωστή, την αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά ή χειρουργικά. Για τις διαταραχές της ωορρηξίας, π.χ., χορηγούμε φάρμακα (χάπια ή ενέσιμα), με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Εάν η αιτία είναι οι σάλπιγγες, κάνουμε διόρθωση της απόφραξης και των συμφύσεων λαπαροσκοπικά, εφόσον η γυναίκα είναι νέα και το επιτρέπει η κατάσταση των σαλπίγγων. Εάν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν αποδώσουν, προχωρούμε σε σπερματέγχυση αρχικά και σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατόπιν.

Στην ανδρική υπογονιμότητα εφαρμόζεται αρχικά σπερματέγχυση. Εάν αυτή δεν αποδώσει, χρησιμοποιείται εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI), κατά την οποία λαμβάνεται ωάριο από τη γυναίκα και εγχύεται σε αυτό ένα σπερματοζωάριο με ειδικό σύστημα λεπτών βελονών. Στην ανεξήγητη υπογονιμότητα, εφαρμόζεται πρώτα σπερματέγχυση και μετά εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί χωρίς επιτυχία για περισσότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει να επισκευθείτε το γιατρό σας και να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις. Στις γυναίκες, το πρόβλημα μπορεί να διαπιστωθεί με αιματολογική εξέταση, εξέταση ούρων ή υπέρηχο. Οι άνδρες πρέπει να κάνουν σπερμοδιάγραμμα, για να ελέγξουν την ποιότητα και την πυκνότητα του σπέρματός τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στην περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο εύρημα στο πρώτο επίπεδο ελέγχου, και παραμένει η υπογονιμότητα ανεξήγητη, τότε προτείνεται το δεύτερο επίπεδο με :

α) Ανάλυση καρυότυπου στην γυναίκα και στον άνδρα. Με την εξέταση γίνεται έλεγχος του αριθμού και της ποιότητας των χρωμοσωμάτων. Πιθανή γεννετική βλάβη στα χρωμοσώματα καθιστά την φυσική εγκυμοσύνη δύσκολη αλλά και με σοβαρούς κινδύνους υγείας για το παιδί που θα γεννηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η συμβολή προεμφυτευτικού ελέγχου από εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

β) Έλεγχος για θρομβοφιλία στην γυναίκα : Δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια τα οποία συμμετέχουν στην ρύθμιση της αιμόστασης που παρατηρούνται ιδιαίτερα συχνά, επιφέρουν αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων στα νέα αγγεία του ενδομητρίου στην περιοχή εμφύτευσης. Σε περίπτωση σχηματισμού θρόμβων, δυσκολεύεται ή και διακόπτεται η ροή του αίματος στα αγγεία της μήτρας και κατά επέκταση η αιμάτωση του εμβρύου, με πιθανή την προβληματική ανάπτυξη του ή την αποβολή του. Ο έλεγχος κρίνει την πιθανή απαίτηση προληπτικής αντιθρομβωτικής θεραπείας κατά την διάρκεια της κύησης.

γ) Έλεγχος για ενδομητρίωση. Αποτελεί από τις σημαντικές αιτίες υπογονιμότητας, όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από την μήτρα. Η διαπίστωση της κατάστασης αυτής γίνεται με μέθοδο επιλογής την λαπαροσκόπιση, που είναι όμως επεμβατική. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί με την ανίχνευση δεικτών φλεγμονής των οωθηκών CA-125 και του γενικού ανοσολογικού δείκτη φλεγμονών IL-6, να υποδείξουν την αναγκαιότητα ή μη της λαπαροσκοπικής εξέτασης.

δ) Έλεγχος σε βακτηριακές λοιμώξεις με τεχνικές ανίχνευσης του DNA των βακτηριδίων.  Οι κλασσικές καλλιέργειες που προτείνονται στον έλεγχο της γονιμότητας, έχουν αρκετές φορές ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα που κατά περίπτωση μπορεί να φτάνουν και το 60% των περιπτώσεων! Σε περιπτώσεις όμως ανεξήγητη υπογονιμότητας, προτείνεται σε αρνητικά αποτέλεσμα καλλιεργειών, η επιβεβαιωτική ανίχνευση στο ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, και τα χλαμύδια, με την υπευαίσθητη και πλέον αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης του DNA τους.

 Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος της υπογονιμότητας αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης στο μέλλον.

 

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 211 4034616.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

VERGILAB

ΒΕΡΓΗ ΜΑΡΙΑ

ΙΑΤΡΟΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Λ. Ειρήνης 21, Πεύκη

Τηλ.: 211 4034616

Κιν.:  694 4372064

Email: vergilab@gmail.com

 

 

Χάρτης